Risker för rörledningarna
Att hälla kokande vatten direkt i diskhon kan skada dina PVC-rör, som ofta finns i hushållens VVS-system. PVC-rör tål inte riktigt höga temperaturer – när hett vatten hälls ner kan materialet bli mjukt och deformeras, vilket kan leda till sprickor. Sådana skador märks inte förrän de blivit rejäl och kostar en slant att laga.
När rören böjs eller brister kan det uppstå läckor som i sin tur skadar byggnadens struktur. Därför är det smart att låta bli att hälla kokande vatten direkt ner i avloppssystemet.
Problem med fettansamling
Många tänker att kokande vatten ska lösa fettproppar i avloppen – och visst fungerar det tillfälligt. Men när vattnet kallnar stelnar fettet igen längre ner, vilket kan göra proppen ännu jobbigare och kräva att du ringer in en expert.
Fettproppar är inte bara irriterande, de kan också ge upphov till dålig lukt och långsammare avrinning som stör köksflödet. Därför är det smart att underhålla regelbundet och hålla rören rena.
Hälso- och säkerhetsrisker
Förutom att påverka rören är riskerna med att hantera het vätska inte att ta lätt på. Om du skulle spilla eller om vattnet stänker kan du få allvarliga brännskador, särskilt om du häller vatten i redan igensatta rör där trycket gör att vattnet skjuts tillbaka.
Det här gör att det lönar sig att vara extra försiktig – använd handskar och håll barnen borta när du arbetar med varmt vatten.
Säkrare metoder för rörunderhåll
Det finns flera sätt att ta hand om köksavloppen utan att använda kokande vatten. Ett bra alternativ är att använda varmt, dock inte kokande, vatten med en blandning av bakpulver och ättika (en miljövänlig metod för att få ner organiska rester utan att skada rören). Regelbunden rengöring med milda medel hjälper också till att hålla stopp borta. Om du ändå stöter på envisa proppar kan en avloppsrensare eller sugpropp vara en praktisk lösning.
Att förebygga stopp i köket
Förutom att rengöra regelbundet kan du enkelt minimera risken för stopp. Häll inte fett eller olja direkt i diskhon, eftersom dessa ämnen snabbt stelnar och orsakar problem längre ner. Sätt gärna i ett filter i diskhon för att fånga upp matrester och annat skräp som annars kunde fastna i rören. Ett snabbt kallvatten-spolning efter användning hjälper även till att få fettet att stelna där det hör hemma, istället för att klibba fast på rörväggarna.
Genom att hålla koll på de här riskerna och följa trygga vardagsrutiner skyddar du både ditt hem och dig själv från problem som kan uppstå med felhantering av kokande vatten i köket.